Verbouwing

Het laatste huis in de rij

Historische hoeve

Lichrijke eetruimte 

Strakke achterbouw 

Smalle rijwoning

Nieuwe achterbouw rijwoning

Uitbreiding dakverdieping

Geometrische achterbouw 

Energiezuinige villa

Uitbreiding dakverdieping

Uitbreiding rijwoning 

Compacte rijwoning

Brede rijwoning

Dakterras op belle-epoque woning

Schildersatelier

Zonnekamer met lichtpuntje

Zonnekamer met lichtpuntje te Wondelgem

Een reeds gerenoveerde rijwoning heeft nood aan extra ruimte en contact met de tuin. Het bestaande schuifraam vormt de basis voor het nieuwe ontwerp. Door één nieuw raam toe te voegen is de nieuwe achtergevel zo goed als volledig gemaakt. Een knik in de achtergevel geeft een gezellige hoek binnen én buiten.

Het dak wordt tussen de twee scheidsmuren in helling uitgevoerd met het laagste punt tegen de bestaande achtergevel en het hoogste punt aan de tuin. Zo kan maximaal licht in de woning toegelaten worden zonder het raam in de traphal te moeten aanpassen. De grote dakoversteek beschermt de gevel tegen regen en zon en creëert een klein overdekt terrasje. Een ronde koepel vormt een extra lichtpuntje in de zitruimte.

De constructie werd opgetrokken in houtskeletbouw en geisoleerd met ingeblazen cellulose. De buitenzijde wordt bekleed met Thermo houten gevellatten.

 

 

 

Volledig project: woodyoumind.bestafenstiel.be/vba

Het laatste huis in de rij in Sint-Amandsberg

Deze woning is het laatste huis in de rij, waardoor het een halfopen karakter krijgt. Een ‘dienstgang’ met rechtstreekse toegang naar de tuin maakt deze woning +-2,5 m breder dan de gemiddelde rijwoning.

Achteraan waren keuken, badkamer en wasplaats ondergebracht in een typische smalle achterbouw, met weinig zicht naar de tuin.

Deze achterbouw werd afgebroken, zodat enkel het hoofdgebouw overbleef. De keuken werd verplaatst naar de ‘voorplaats’ terwijl de eetruimte de centrale plek in het huis is gebleven, de ‘dienstgang’ is ingericht als fietsberging, wasplaats en toilet. In de nieuwe achterbouw is nu de zitruimte en een bureau- of speelruimte.

Zonwering is voorzien door een vaste luifel in ter plaatse gestort beton, de gevel is in dunbed metselwerk in wild verband uitgevoerd, een schuifraam in de achtergevel op zitbankhoogte zorgt voor contact met tuin en terras en een buitengevoel in de zitruimte. Het terras ligt +-30cm lager dan de tuin, hierdoor ontstaat er een knus en ietwat omsloten terras.

De achtergevel is ‘getrapt’ voor maximale lichtinval in het hoofdvolume van de woning. De keuken werd door een bevriende meubelmaker gemaakt met recuperatiepanelen en een werkblad in beton.

Totaalaannemer: De Meiboom, Landskouter

Historische hoeve in Schelderode

Deze hoeve met historische waarde is aan de buitenzijde geheel gerestaureerd en voorzien van een nieuw dak. Door middel van enkele bescheiden ingrepen heeft de nu eerder donkere en lage binnenruimte veel meer lichtinval en ruimtegevoel gekregen.

Binnenin de oude muren werd als het ware een nieuwe woning opgetrokken in houtskeletbouw, waardoor de karaktervolle buitenmuren konden blijven bestaan en dienst doen als gevelmetselwerk.

 

De oude schuur wordt door toevoeging van een tussenvloer, dakramen en nieuwe raamopeningen bewoonbaar gemaakt. Twee muurdoorgangen zullen de schuur verbinden met het leefgedeelte van de hoeve.

Door het dak te verwijderen van een bijgebouwtje kan een binnentuintje gemaakt worden, waardoor via een nieuwe raamopening licht kan binnenvallen in een anders blinde zijgevel.

De huidige lage plafonds in het oude ‘boerenhuis’ worden bewaard of herplaatst, maar door het maken van een centrale vide tot in de nok, voelt de nu eerder donkere benedenverdieping ruim, licht en luchtig aan.

Een nieuwe dakkapel brengt licht aan de andere kant van de blinde zijgevel en creërt eveneens voldoende hoogte voor de nieuwe trap die leidt naar de bureauruimte in de mezzanine.

Aannemer ruwbouw en houtskelet: De Meiboom, Landskouter

Schrijnwerk: Schrijnwerkerij Michiels, Zele

Lichtrijke eetruimte in Sint-Amandsberg

 

Oorspronkelijk was de keuken slechts met een binnendeur verbonden met de leefruimte. Het contact met de achterliggende tuin was zowel vanuit de keuken als de leefruimte vrij moeilijk.

Door een extra kamer toe te voegen worden keuken en leefruimte op een ruime en aangename manier met elkaar verbonden en is de relatie met de tuin verbeterd.

Door de constructie te verlengen met een transparant afdak en een scherm in houten latten, wordt de verbinding met het achterliggende terras wat spontaner.

 

Het raam in de achtergevel werd uitgebroken en vormt nu de doorgang tussen leefruimte en keuken. De deur tussen leefruimte en keuken werd dichtgemaakt om een ruimere keuken te kunnen installeren. Door deze ingreep wordt de keuken met de leefruimtes verbonden, maar blijft de privacy in de keuken toch bestaan.

Ook de deur naar de kelder wordt geïntegreerd in de keukenkasten. De vormgeving volgt de ritmiek en afmetingen van de bestaande ramen. Er is gekozen voor maximaal ecologische en energiezuinige materialen zoals 3-dubbel glas, houtvezelisolatie, FSC Padoek,…

Klik hier om een video-montage te bekijken.

Aannemer: PXP projects, Zottegem

Strakke achterbouw in Kortrijk

 

De keuken van deze woning uit de jaren 50 was wat klein en afgezonderd van de rest van de woning. De eigenaars wilden een keuken in contact met de tuin en de leefruimtes.

De bestaande uitbouw aan de achtergevel werd afgebroken en vervangen door een uitbouw over de hele breedte. 

 

De achterbouw is eenvoudig van volume en opbouw. Het plafond en de glaspartij in de achtergevel zijn zo hoog mogelijk gemaakt om het licht zo diep mogelijk de woning te laten binnendringen.

De keuken verhuisde van de voorzijde naar de achterzijde van de woning. De oude keuken is nu ingevuld als wasplaats. De garage werd ingevuld als fietsberging, vestiaire en technische ruimte.

 

Smalle rijwoning in Gent

 

Met een binnenbreedte van 3.45m en een perceeldiepte van 12m moest zeer creatief met de beschikbare ruimte worden omgesprongen.

De volledig dichtgebouwde binnenkoer werd weer opengemaakt om buitenruimte te creëren en licht binnen te brengen in de woning. Het hoofdgebouw werd ontdaan van alle aanbouwsels en kreeg een volledige hertekening.

Door de koer volledig vrij te maken en de achtergevel op het gelijkvloers open te maken met een grote glaspartij ontstaat aangename buitenruimte, een ruimtelijk binnengevoel én lichtinval tot diep in de woning. De woning is smal maar heeft 4 bouwlagen.

Op het gelijkvloers werden keuken en eetruimte ondergebracht, op de 1e verdieping is de zitruimte en bureauruimte. Op de 2e en de dakverdieping zijn 2 slaapkamers en een badkamer. Het gelijkvloers en de 1e verdieping hadden zeer hoge plafonds, de zolder was daarentegen te laag om bruikbaar te zijn. Op het gelijkvloers is de plafondhoogte bewaard omwille van het ruimtelijk gevoel, maar het plafond van de 1e verdieping én 2e werden respectievelijk 70 en 50cm verlaagd om de dakverdieping te kunnen gebruiken als volwaardig kamer.

Gezien het historisch karakter van de voorgevel werden de gevel en de zijmuren voorzien van binnenisolatie, de achtergevel werd langs buiten geïsoleerd. Vloerverwarming op het gelijkvloers maakt dat geen plaats ingenomen moet worden door radiatoren.

 

Nieuwe achterbouw rijwoning in Gent 

Deze woning had nog de originele typische Vlaamse ‘koterijen’ met keuken, badkamer en berghok achteraan de woning gebouwd. Deze aanbouwsels verhinderden een goed contact met de tuin en waren verouderd.

De koterijen werden afgebroken, een nieuwe achterbouw kwam in de plaats en de badkamer verhuisde naar de eerste verdieping. 

De achterbouw wordt gesloopt en maakt plaats voor een zeer open houtskeletbouw, afgewerkt met crêpi, ceder shingels en houten schrijnwerk in Afzelia. De achtergevel bestaat niet uit één rechte lijn, maar wordt ‘gebroken’ door een diagonaal geveldeel. Hierdoor worden binnen- en buitenruimte meer met elkaar verbonden en ontstaat een boeiende wisselwerking tussen tuin in interieur.

Het plafond loopt schuin op naar de tuin toe, waardoor het daglicht dieper de woning wordt ingetrokken en het perspectief naar de tuin vergroot. Een dakoversteek beschermt tegen een overdaad aan zonnewarmte. Door de keuken in een hoek te plaatsen, kan de ruimte maximaal en flexibel benut worden.

 

Aansluitend aan het rechtergebouw is een nieuwe zolderverdieping gecreëerd, welke plaats kan bieden aan 2 slaapkamers.

Zo kan een vrij kleine 2 slaapkamerwoning (badkamer op het gelijkvloers en een weinig bruikbare open ruimte) omgevormd worden tot een comfortabele eengezinswoning met 3 slaapkamers, een kwalitatieve buitenruimte en een ruime en goed gepositioneerde badkamer.

De vormgeving is bewust sober gehouden. Ze vraagt niet teveel aandacht en door éénzelfde afwerkingsmateriaal te gebruiken worden de kosten beperkt.

Het kanteldakraam laat toe een terraseffect te creëren met zicht op het water. Het lage, vaste venster biedt steeds contact met het vaart. In een latere fase kan de benedenverdieping verbouwd worden om een kwalitatieve buitenruimte te creëren die tegelijk ook eet- en zitplaats voorziet van natuurlijk licht.

Aannemer: Schiettecatte, Gentbrugge

 

Geometrische achterbouw in Gentbrugge

De volledige achterbouw van deze woning uit de jaren 40 werd afgebroken. De keuken met eetplaats, de badkamer, een wc en berging bevonden zich in de achterbouw op het gelijkvloers, boven was nog een slaapkamer.

Een nieuwe achterbouw, met een eerder organische vormgeving, werd opgetrokken over 2 bouwlagen, de vorm van het terrein volgend. De volledige woning werd ingrijpend aangepakt met doorgedreven isolatie, 3-dubbel glas, zonneboiler, ventilatiesysteem D, vloerwarming, binnenisolatie… 

De achterbouw werd opgetrokken rond een dragende staalstructuur en ingevuld met houtskeletwanden. Tegen alle bestaande buiten- en deelmuren is binnenisolatie aangebracht met extra aandacht voor akoestisch comfort. Het dak werd volledig vernieuwd en biedt plaats aan 2 slaapkamers en een gemeenschappelijke ruimte.

Alle nieuwe ramen zijn voorzien van 3-dubbel glas. Ruim overstekende luifels doen dienst als vaste buitenzonwering. Een groendak op het plat dak boven het gelijkvloers zorgt voor extra buffering tegen de warmte en biedt een mooi uitzicht vanuit de nieuwe slaapkamer. De ‘uitstulping’ op het gelijkvloers en de schuine gevels zorgen voor een geleidelijke overgang naar buiten en een vergroot contact tussen binnen- en buitenruimte.

De bouwheer deed de studie en plaatsing van de alle technieken voornamelijk zelf en deed dit zeer nauwgezet! De architect zorgde voor ervoor dat de kanalisatie van het ventilatiesysteem overal mooi kon geïntegreerd worden in de binnenafwerking.

Aannemer ruwbouw: Ingels Kristof, Bassevelde

Aaannemer houtskelet + afwerking: De Meiboom, Landskouter

Deze vrijstaande woning heeft geleden onder een brand. Een deel van het dak, het schrijnwerk, de gevel en het interieur hebben hierdoor aanzienlijke schade geleden. Deze omstandigheden lieten toe de woning zeer grondig te vernieuwen.

De opdracht bestond erin de woning energiezuinig te maken, maximaal aan te passen aan het ouder worden en een grondige facelift te geven.

Er werd besloten de woning te ontdoen van het hellend dak, een deel van de verdieping te slopen en de gevelsteen rondom af te breken. De woning wordt zowat teruggebracht naar haar ruwbouw, om van hieruit opnieuw te kunnen beginnen. De bestaande raamopeningen werden zoveel mogelijk gerespecteerd of enkel vergroot naar onder toe, zodat constructieve ingrepen beperkt bleven. Ook het grondplan van de woning wordt grotendeels behouden, mits toevoegen van enkele scheidingsmuren en het nieuwe doorgangen.

De buitenmuren worden opnieuw ‘ingepakt’ met isolatie, waarop afgewerkt wordt met bepleistering en natuursteen. Zonwering wordt voorzien door horizontale en verticale houten luifels en afsluitbare houten luiken. Er zal gebruik gemaakt worden van een zonneboiler, ventilatiesysteem met warmteterugwinning en mogelijk een warmtepomp.

Totaalaannemer: Bouwonderneming Feys, Zulte

Deze woning is gelegen tussen 2 hogere gebouwen, elk met een verschillende dakvorm. Oorspronkelijk heeft dit huis een klein, onbruikbaar zadeldakje en is het nauwelijks groot genoeg voor bewoning. De elegant opgebouwde voorgevel en de mooie ligging maakt het echter de moeite waard om de volledige woning op te waarderen.

Het mansardedak maakt een geleidelijke overgang tussen de 2 woningen en biedt de mogelijkheid om de dakverdieping volwaardig te benutten. De nieuwe, volwaardige dakverdieping maakt van een klein huisje met een mooie gevel een woning met uitstraling die plaats kan bieden aan een koppel of een alleenstaande.

De vormgeving is bewust sober gehouden. Ze vraagt niet teveel aandacht en door éénzelfde afwerkingsmateriaal te gebruiken worden de kosten beperkt. Het kanteldakraam laat toe een terraseffect te creëren met zicht op het water.

Het lage, vaste venster biedt steeds contact met het vaart. In een latere fase kan de benedenverdieping verbouwd worden om een kwalitatieve buitenruimte te creëren die tegelijk ook eet- en zitplaats voorziet van natuurlijk licht. 

Aannemer: Schiettecatte, Gentbrugge

Uitbreiding rijwoning in Gent

Een smalle rijwoning met een voortuintje, een mooi zicht op het water en een klein koertje achteraan. De ligging van de woning is de grootste troef, het huis zelf is echter uitgeleefd en moet grondig aangepakt worden.

Het doel was de woning zo ruim mogelijk te maken, de ruimtes licht en open te houden en optimaal te genieten van het mooie zicht op de vaart. Door maximaal te isoleren en het gebruik van energiezuinige technieken streefden we naar een lage-energie woning.

EPB-waardes: K 27, E 67

De eerste ingreep bestond erin alle binnenmuren te slopen, zodat mooie open ruimtes ontstonden. Dragende muren werden hierbij vervangen door een inwendig staalskelet en nieuwe volumes werden opgetrokken in houtskeletbouw.

Door de toevoeging van een dakkapel vooraan en het optrekken van de dakhelling achteraan werd plaats gemaakt voor 2 kamers onder het dak. Het innemen van het koertje op het gelijkvloers én de eerste verdieping creëerde ruimte voor een werkplaats/fietsberging en een badkamer. Een inkomsas tegen de voorgevel zorgt ervoor dat de woning steeds haar warmte zal behouden en zorgt tevens voor beschutting en intimiteit op het overdekte terras.

Door eetruimte en zitruimte op een verschillend niveau te brengen, konden beide functies voldoende ruimte krijgen. De keuken staat in contact met de tuin, terwijl men vanaf de zitruimte en werkruimte kan genieten van het zicht op het water.

Compacte rijwoning in Gent

Een rijwoning met een centrale traphal moet voor de komst van een kindje uitgebreid worden met een zitruimte en een eetplaats.

De tuin is echter slechts 3.20m breed, waardoor ruimte moet gezocht worden in de diepte. Hierbij is het behouden van voldoende lichtinval de uitdaging.

Doordat de plafonds van de bestaande woning vrij hoog zijn, kan gespeeld worden met verschillende hoogtes. Zo ontstaat een gevoelsmatige verdeling van de ruimte in ‘zones’ en kunnen brede ramen voorzien worden tussen de hoge en lage plafonds.

De vader van de bouwheer was schrijnwerker. Een logische keuze dus voor deze zelfbouwer om de constructie uit te voeren in houtskeletbouw. In de nieuwbouw werden de deur en het raam van de bestaande achtergevel gerecupereerd en aangevuld met één nieuw raam in dezelfde houtsoort en met identieke profielen.

De uitvoering van de verbouwingswerken, de keuze van materialen en detailering zijn grotendeels uitgevoerd door de eigenaar en de bewoner, die schrijnwerker is van beroep (www.gilles-s.be)

Een belle-epoque woning in hartje Gent had nood aan meer buitenruimte. Een hoge en onderbenutte zolderverdieping bood de mogelijkheid een dakterras en een ontspanningsruimte in te richten. Het terras werd aan de noord-west georiënteerde voorgevel geplaatst om te kunnen genieten van de avondzon en het mooie straatzicht.

Een terras gericht op het zuiden werd niet weerhouden omwille van de mogelijke oververhitting. Onder de nok werd de extra ruimte ingericht als ‘serre’ waar eigen groenten en fruit gekweekt kunnen worden. De borstwerking naar de straatzijde werd eveneens als bloembak ontworpen om een tuingevoel op het dak te creëren.

Het bestaande dak werd volledig weggenomen en vervangen door een nieuwe dakstructuur met 3 gordingen en kepers. De bestaande zoldervloer werd enerzijds versterkt en afgewerkt als terrasvloer, anderzijds afgewerkt met een nieuwe houten plankenvloer op de bestaande roostering. Een nieuwe volwaardige trap maakt de verbinding met de dakverdieping uitnodigend, een schuifraam tussen terras en ontspanningsruimte maakt dat binnen en buiten samen gebruikt kunnen worden.

Aan de achterzijde brengen een eerste duo dakvensters licht in de ontspanningsruimte en de traphal, een tweede koppel dakvensters vlak onder de nok laat licht binnenvallen in de ‘serre’ maar geeft ook indirect licht aan het terras aan de voorzijde van de woning. Door het gebruik van glazen dakpannen in het dakvlak aan de voorzijde ontstaat de hele dag een subtiel lichtspel en wordt de schaduwwerking van het dak doorbroken.

De uitvoering van de verbouwingswerken, de keuze van materialen en detailering zijn grotendeels uitgevoerd door de eigenaar en de bewoner, die schrijnwerker is van beroep (www.gilles-s.be)

Dakterras op belle-epoque woning

Een belle-epoque woning in hartje Gent had nood aan meer buitenruimte. Een hoge en onderbenutte zolderverdieping bood de mogelijkheid een dakterras en een ontspanningsruimte in te richten. Het terras werd aan de noord-west georiënteerde voorgevel geplaatst om te kunnen genieten van de avondzon en het mooie straatzicht.

Een terras gericht op het zuiden werd niet weerhouden omwille van de mogelijke oververhitting. Onder de nok werd de extra ruimte ingericht als ‘serre’ waar eigen groenten en fruit gekweekt kunnen worden. De borstwerking naar de straatzijde werd eveneens als bloembak ontworpen om een tuingevoel op het dak te creëren.

Het bestaande dak werd volledig weggenomen en vervangen door een nieuwe dakstructuur met 3 gordingen en kepers. De bestaande zoldervloer werd enerzijds versterkt en afgewerkt als terrasvloer, anderzijds afgewerkt met een nieuwe houten plankenvloer op de bestaande roostering. Een nieuwe volwaardige trap maakt de verbinding met de dakverdieping uitnodigend, een schuifraam tussen terras en ontspanningsruimte maakt dat binnen en buiten samen gebruikt kunnen worden.

Aan de achterzijde brengen een eerste duo dakvensters licht in de ontspanningsruimte en de traphal, een tweede koppel dakvensters vlak onder de nok laat licht binnenvallen in de ‘serre’ maar geeft ook indirect licht aan het terras aan de voorzijde van de woning. Door het gebruik van glazen dakpannen in het dakvlak aan de voorzijde ontstaat de hele dag een subtiel lichtspel en wordt de schaduwwerking van het dak doorbroken.

Timmer- en dakwerken: Hota CVBA

Schildersatelier te Scheldewindeke

Aan een strakke kubusvormige ééngezinswoning moest een schildersatelier gebouwd worden van ongeveer 100m². Door een onbenutte bouwzone aan de voorzijde te verschuiven naar de achtertuin via een afwijking op de verkavelingsvoorschriften kon de bestaande zuidgerichte tuin gevrijwaard worden. Als tegengewicht voor de kubusvorm van de woning werd binnen de krijtlijnen van de voorschriften gekozen voor een kwart rond dak in zink staande naad.

Deze oplossing leverde onder het dak ook de maximale bruikbare hoogte. Het plan van het gelijkvloers werd gevormd door de minimaal te behouden afstanden tot de perceelsgrens, op de verdieping volgt het dak de afmetingen van de woning. Het atelier bestaat uit een werkgedeelte en een ontvangstgedeelte. Voor opendeurdagen kan de volledige ruitme ééngemaakt worden door de tussendeuren te openen. Een goederenlift kan schilderijen en ander materiaal van het gelijkvloers naar de verdieping brengen, voor personen is er uiteraard ook een trap voorzien. De verdieping dient voornamelijk als stockage maar kan ook gebruikt worden om les te geven in schidlerkunst (aquarel) aan kleine groepjes.

site kunstenaar: www.watercolour.be

De constructie werd opgetrokken in houtskeletbouw en geisoleerd met ingeblazen cellulose. Het kwartronde dak is gevormd door deels prefab en deels ter plaatse gemaakte spanten in multiplex. De buitenzijde wordt bekleed met Thermo Fraké houten gevellatten. Het ronde dak is uitgevoerd in zink staande naad.

 

 

 

Timmerwerken: hota.be
Dakwerken: bvba-eeckhout.be
Bouwcoordinatie: Kg Bouwconcept bvba