De moeder van de architect is beeldend kunstenaar (luche.be).
Zijn eerste opdracht was voor haar een atelier te ontwerpen én zelf te bouwen.
De uitdaging lag in het zoeken naar een evenwicht tussen maximaal noorderlicht voor een gelijkmatige natuurlijke belichting en het binnenhalen van de (winterse) zonnestralen.

EPB-waarde: K31.

Een houtskeletbouw was een haalbare oplossing om de werken zelf te kunnen uitvoeren. Drie spanten vormen de hoofdconstructie, waartussen stijlwanden gemonteerd zijn.

Het geheel is geïsoleerd met ingeblazen cellulose en isolerende houtvezelplaat. De buitengevel is afgewerkt met ruw verzaagde Lariks planken, gemonteerd op een ventilerend lattenwerk. De binnenzijde is bekleed met OSB- platen, waarvan de naden dichtgekit zijn voor een optimale luchtdichtheid. Golfplaten voor het dak uit vezelcement, gemonteerd op tengel- en pannenlatten (geventileerde spouw), bleken de ideale oplossing voor een dampopen constructie. De ramen zijn uitgevoerd in Eucalyptus voor de blokramen en Jatoba voor de profielen. Alle constructiehout en schrijnwerk is FSC- gelabeld.

Als zonwering is een dakoversteek voorzien aan de voorzijde en een afdak over het koertje aan de achterzijde (nog niet op foto’s te zien). Alle beglazing is hoogrendementsbeglazing (1.1Wm²/K) en aan de noordzijde is gebruik gemaakt van zelfreinigend glas.