Interieur
Industriegebouw voor “Makers”
Op een moeilijk terrein, zonder één rechte hoek, werd een appartementsgebouw ontworpen met 3 appartementen, een commercieel gelijkvloers en kelderruimte. Een lift zorgt voor een makkelijke toegang naar alle niveau’s, in de kelder bevinden zich bergingen voor de appartementen, een fietsstalling en extra (opslag)ruimte voor de bovenliggende winkelruimte.
Villa met gardenhouse te Ooike
Het terrein is mooi gelegen met uitzicht op de glooiende Vlaamse Ardennen. Doordat het terrein echter enigszins oploopt naar achter toe is het weidse zicht wat beperkt. Daarom werd gekozen de leefruimtes bovenop een ‘souterrain’ te voorzien. Zo wordt over het hoogste punt van het terrein heen gekeken en krijgt men contact met het achterliggend landschap.
Voorlopige EPB-waardes: K34, E55.
De woning is opgebouwd met ‘halve’ verdiepingen om de troeven en tegelijk de moeilijkheden van het terrein optimaal te benutten. De leefruimtes bevinden zich op ongeveer 2 meter boven het terreinniveau, de kinderkamers met speelruimte zijn gehuisvest in de souterrain (half ondergronds) en een mezzanine biedt plaats aan een ‘cosy corner’, een bureau en de vertrekken van de ouders. Alle verdiepingen zijn met vrij korte trappen aan elkaar verbonden, waardoor het contact tussen de verschillende ruimtes zo natuurlijk mogelijk kan verlopen.
De stijl van de woning is geïnspireerd op het modernisme van de jaren ’20 en ’30. Dit vertaalt zicht in een strakke lijnvoering en sober gebruik van materialen. Metselwerk met lange bakstenen en dieperliggende langse voegen benadrukken het voor deze periode kenmerkende horizontale karakter. Zwart gelakte stalen luifels, matzwart schrijnwerk en zwart geglazuurde vensterdorpels creëren een sober contrast met de roodbruine baksteen.
De woning zal voldoen aan het E-60 peil en heeft een isolatiegraad van K34. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, vraaggestuurde zonwering en zuinige verwarmingstechnieken.
totaalaannemer: Morti nv – Drongen
De moeder van de architect is beeldend kunstenaar (luche.be).
Zijn eerste opdracht was voor haar een atelier te ontwerpen én zelf te bouwen.
De uitdaging lag in het zoeken naar een evenwicht tussen maximaal noorderlicht voor een gelijkmatige natuurlijke belichting en het binnenhalen van de (winterse) zonnestralen.
EPB-waarde: K31.
Een houtskeletbouw was een haalbare oplossing om de werken zelf te kunnen uitvoeren. Drie spanten vormen de hoofdconstructie, waartussen stijlwanden gemonteerd zijn.
Het geheel is geïsoleerd met ingeblazen cellulose en isolerende houtvezelplaat. De buitengevel is afgewerkt met ruw verzaagde Lariks planken, gemonteerd op een ventilerend lattenwerk. De binnenzijde is bekleed met OSB- platen, waarvan de naden dichtgekit zijn voor een optimale luchtdichtheid. Golfplaten voor het dak uit vezelcement, gemonteerd op tengel- en pannenlatten (geventileerde spouw), bleken de ideale oplossing voor een dampopen constructie. De ramen zijn uitgevoerd in Eucalyptus voor de blokramen en Jatoba voor de profielen. Alle constructiehout en schrijnwerk is FSC- gelabeld.
Als zonwering is een dakoversteek voorzien aan de voorzijde en een afdak over het koertje aan de achterzijde (nog niet op foto’s te zien). Alle beglazing is hoogrendementsbeglazing (1.1Wm²/K) en aan de noordzijde is gebruik gemaakt van zelfreinigend glas.
Op een moeilijk terrein, zonder één rechte hoek, werd een appartementsgebouw ontworpen met 3 appartementen, een commercieel gelijkvloers en kelderruimte.
Een lift zorgt voor een makkelijke toegang naar alle niveau’s, in de kelder bevinden zich bergingen voor de appartementen, een fietsstalling en extra (opslag)ruimte voor de bovenliggende winkelruimte.
De appartementen zijn compact, maar hebben vrij ruime terrassen en open leefruimtes. Een lift zorgt ervoor dat de appartementen ook voor ouderen geschikt zijn, hierom is ook de dorpelhoogte overal miniem.
De bergingen en fietsstalling in de kelder maken dat de appartementen volledig benut kunnen worden als leefruimtes. Het gebouw ligt eveneens zeer centraal in het centrum van Beveren-Waas, vlak bij winkels, park en stadsvoorzieningen.
Hoofdaannemer: http://vmcconstruct-knokkeheist.be
Deze half-open bebouwing is zodanig ontworpen dat de woning kan opgesplitst worden in één wooneenheid op het gelijkvloers en één op de verdieping, als de bewoners ouder en wellicht wat minder mobiel worden.
De bouwstijl van de woning is geïnspireerd op de eerder romantische, traditionele bouwstijl in Latem, maar is toch eigentijds door de enigszins strakkere lijn.
De opdrachtgever stond grotendeels in voor het bedenken van het grondplan. De architect verfijnde dit plan en ontwierp de gevels en de bovenverdieping.
De kleur van de gevelsteen en de dakpannen volgen de richtlijnen vanuit het gemeentebestuur, met de bedoeling bedoeling een zekere eenheid te creëren in het straatbeeld in Sint-Mar tens-Latem.
Hoofdaannemer: Morti nv Drongen
Het bouwterrein en de hoeve ernaast zijn van dezelfde eigenaar. Het project diende in eerste plaats om de privacy te garanderen op het terrein van deze hoeve. Het uitgangspunt was te trachten de L-vorm van de hoeve te ‘vervolledigen’ tot een U-vorm. Dit extra ‘been’ geeft van op het terrein van de eigenaar de indruk dat de nieuwbouw deel is van zijn woning. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld en is de privacy van de eigenaar gegarandeerd. De nieuwbouw is echter een volledig op zichzelf staande woning.
EPB-waarde: K30 (E-peil berekening nog niet vereist in Waals gewest ttv bouwaanvraag)
De nieuwbouw bestaat uit 3 delen. Aan de straatzijde staat de woning met garage, buro, 3 slaapkamers,…
De achterzijde van de woning kijkt uit op een koer of binnentuin.Deze afgesloten buitenruimte wordt achteraan begrensd door een garage of atelier die door de eigenaar van de hoeve gebruikt zal worden.
Links wordt een nieuwe tuinmuur opgetrokken, rechts wordt de bestaande muur geïntegreerd. Een open zadeldakconstructie verbindt het gebouw achteraan met de woning vooraan.
Vanop het terrein van de hoeve vormt dit dak het extra ‘been’ van de U-vorm.